Project Description

  • The exterior of the north side of Lafferre Hall. Photography by Randy Braley.
  • The lobby of Lafferre Hall. Photography by Randy Braley.
  • The lobby of Lafferre Hall. Photography by Randy Braley.
  • Corridor in Lafferre Hall. Photography by Randy Braley.
  • Classroom in Lafferre Hall. Photography by Randy Braley.
  • Lafferre Hall. Photography by Randy Braley.
  • The lobby of Lafferre Hall from the mezzanine level. Photography by Randy Braley.
  • Lafferre Hall has conference rooms where students can collaborate. Photography by Randy Braley.
  • Lafferre Hall has many spaces where students can study and collaborate. Photography by Randy Braley.
  • Laboratory spaces in Lafferre Hall. Photography by Randy Braley.
  • There are many spaces in Lafferre Hall where students can work on engineering projects. Photography by Randy Braley.
  • Engineering students at work in Lafferre Hall. Photography by Randy Braley.

Lafferre Hall – 1935/44 Renovation & Repair

University of Missouri

Lafferre Hall constitutes 70% of the College of Engineering’s space on the MU campus. It is comprised of 8 buildings cobbled together over the years 1892 – 2009 with a majority of the building’s footprint built before 1950. In 2009, a 60,000 gross square foot (GSF) facility replaced the under-utilized 1922 addition creating modern teaching and learning environments and up-to-date engineering research laboratories. This project built on the successes of the 2009 addition to systematically renovate 69,000 GSF of space in the 1935/1944 additions and the adjoining circulation systems to address performance, wayfinding, and accessibility.

For the 1935/1944 additions, this project renovated approximately 40,000 GSF on the first floor to provide space for experiential teaching and learning labs, computer labs, student machine shop, and student team areas; and approximately 29,000 GSF for research space for engineering disciplines.

Renovation of these areas has improved interdisciplinary interactions and better reflects what students can expect after graduation upon entering the workforce. Improved research facilities is yielding better environments for graduate students and is aiding in improved research productivity through additional research expenditures per year. The renovation of the 1935/44 section is accommodating the nearly 78% growth in undergraduate enrollment and 48% growth in graduate enrollment the College of Engineering has experienced over the past seven years.

Related Education Facility Projects

Location:
Columbia, Missouri

Project Type:
Education facility, Engineering School

Size:
69,000 sq. ft.

Est. Construction Cost:
$31,989,423

Est. Completed:
Spring 2017

Project URL:
Click here to view project photos.

Facility Highlights:

  • Renovation of approximately 40,000 GSF on the first floor to provide space for:
    • Experiential teaching and learning labs
    • Computer labs
    • Student machine shop
    • Student team areas
  • Approximately 29,000 GSF for research space for engineering disciplines.