Switzler Hall Renovation – University of Missouri

Switzler Hall Renovation – University of Missouri 2017-05-02T13:26:50+00:00

Project Description

Location:
Columbia, Missouri

Project Type:
Higher Education Facility, Offices, Historic Renovation

Size:
25,233 sq. ft.

Construction Cost:
$6.5 million

Completed:
June 2011

Project URL:
Switzler Hall Slideshow 

Facility Highlights:

  • Renovation of building
  • Classroom addition
  • Replacement of existing mechanical, plumbing, electrical and telephone systems
  • Installing new fire protection, fire alarm, and security systems to improve life safety.
  • New elevator
“By addressing critical needs of Tate and Switzler, we’re also able to better use existing space and increase the number of classroom seats by 270 and the number of faculty offices by 30, both priorities for the Provost’s office. Both projects are prime examples of sound sustainable stewardship.”
Bobb Swanson, former Assistant Director of Campus Facilities, Planning, Design & Construction, University of Missouri
  • Switzler Hall may be the oldest classroom building on campus, but it has been revitalized into a state-of-the-art classroom/office facility.
  • A new small addition on the southwest side of Switzler Hall provides additional classrooms.
  • Care was taken to ensure that the new
  • Switzler Hall post renovation is a much
  • The addition to Switzler Hall at the University of Missouri which includes an accessible grade-level entry, an elevator and stair enclosure, increased the total square footage of the building to 28,086 gross square feet.
  • Careful consideration would need to be taken in order to respect the historic character of Switzler Hall.

In the 2009 Campus Master Plan, Switzler Hall was at the top of Campus Facilities list for deferred maintenance and critical repairs to educational and general space. When bond funding for critical repairs became available in June, this building, which was built in 1871, was chosen to receive its first-ever major renovation. The project team was tasked with addressing deferred maintenance, meeting new code requirements and providing occupants with new state-of-the-art facilities in the oldest classroom building on campus. From the start, the project team knew that transforming this historic structure on the northwest corner of Francis Quadrangle into a modern day classroom/office facility would require a major overhaul. Careful consideration would need to be taken in order to respect the historic character of the building.

The project, completed in June 2011, involved gutting the interior of the 20,759 gross square foot, four-level brick building and using a unique shoring system to support the exterior walls of the building from the inside while simultaneously reconstructing the building’s interior. The project also required replacing the existing mechanical, plumbing, electrical and telephone systems that were beyond their useful life and installing new fire protection, fire alarm, and security systems to improve life safety. A new small addition on the southwest side of the building provides additional classrooms. This addition, which includes an accessible grade-level entry, an elevator, and stair enclosure, increased the total square footage of the building to 28,086 gross square feet.

Please follow and like us: