Remington Nature Center

Project Description

Location:
St. Joseph, Missouri

Project Type:
Nature Center, Education Facility

Size:
15,000 sq. ft.

Construction Cost:
$4.5 million

Completed:
April 2008

Project URL:
Remington Nature Center

Sustainable Design Highlights:

  • Orienting the landscape and building elements to take advantage of the site’s unique climate in order to maximize energy conservation
  • Use of regionally appropriate landscape and building materials
  • Use of ecologically responsible (renewable, recyclable, local, natural, environmentally sensitive) materials and techniques
  • Management of storm water infiltration on-site
  • Increase light level efficiency and energy consumption.

 

  • Remington Nature Center, St. Joseph, Missouri, design by PWArchitects, Inc.
  • Located in the 100-year flood plain, the Remington Nature Center is raised on 12- to 13-foot piers and has flood proof doors on the lower level storage rooms.
  • From the exterior deck of the Remington Nature Center visitors can take in a view of the Missouri River or demonstration gardens near the riverwalk.
  • Upon entering the Remington Nature Center guests are greeted by a life-sized Mammoth and calf.
  • A river of carpet winds down the hallway, visually connecting the vast collection of taxidermy animals and other exhibits found throughout the Remington Nature Center.
  • A bank of windows in the Remington Nature Center overlook Roy's Branch creek which outlets to the Missouri River nearby.

PWA teamed with the City of St. Joseph, the Missouri Department of Conservation and engineering and landscape design consultants to design the $4.5 million nature center that is the “crown jewel” of St. Joseph’s riverfront development. The design for the nature center includes approximately 5,000 square feet of exhibit space, an auditorium, classrooms, an aquarium, cafe, offices, and outdoor viewing areas. The project team incorporated sustainable design processes and materials into the design of the 15,000 square foot facility. From the beginning, the team sought to develop a landscape/site and building design that would harmonize with the overall goals of the project and maximize the natural beauty of the project site. Working closely with the client, they found ways to reduce energy loads, conserve water, minimize waste, and promote the health and satisfaction of the users and visitors of the facility while furthering the goals of the City of St. Joseph and other organizations that would use the building. As a result, the orientation, layout, and form of the building’s architecture are well integrated with the surrounding landscape.  The Nature Center’s location in the Missouri River floodplain required that it be raised above the 100-year flood plain. The PWA team’s solution was to raise the building on 12- to 13-foot piers and provide flood proof doors on the lower level storage rooms.

Design Team Members:
McClure Engineering Company – Structural Engineering
CM Engineering, Inc. – MEP Engineering
Vireo (formerly Patti Banks Associates) – Landscape Architecture
E.L. Crawford Construction, Inc. – Contractor