Fire Station 7 – Columbia, MO

Project Description

Location:
Columbia, Missouri

Project Type:
Public Safety Facility, Emergency Services

Size:
7,900 sq. ft.

Construction Cost:
$1.77 million

Completed:
February 2009

Facility URL:
Columbia Fire Department Stations

LEED Design Highlights:

  • Porous concrete paving for storm water collection.
  • Rain garden and bio-retention basin for cleansing stormwater runoff.
  • Native landscape design minimizing nee the for irrigation.
  • Use of certified wood for rough carpentry, doors, cabinetry, and trim.
  • Extensive use of regionally available materials for the project from concrete to roofing.
  • Extensive use of recycled content materials throughout.
  • Material reuse from existing Fire station No. 7.
  • Ground source heat pumps for heating and air conditioning.
  • Passive solar design elements such as clerestory windows, proper solar orientation, and operable windows.
  • Recycling of construction waste.
“We have found PWArchitects to be professional in their business practices, responsive to our special requirements and needs, and enjoyable to work with. They have worked with us through the planning and construction stages, making recommendations and suggestions for consideration that allow us to get the most value out of our projects. We have recommended them to other fire departments in the area for their architectural needs.”
Charles P. Witt, Jr., retired from City of Columbia Fire Department
  • Columbia Fire Station No. 7 as seen from the north.
  • Firestation-No 7, Columbia Mo.
  • Apparatus bay of Fire Station No. 7.
  • The native landscaping at Columbia Fire Station No. 7 includes a rain garden.
  • Grand Opening, Fire Station 7.

In 2006 the City of Columbia commissioned PWA to design a Fire Station to replace the existing Fire Station No. 7. Working with the prototype for Station No. 8, a new plan for Fire Station 7 was developed to register the building with a LEED Silver Rating. The new 3-bay, 7,900 square foot building provides for the comfort of up to 8 firefighters per shift with a kitchen, dining room, living room, firefighter bunk room, men and women bath facilities, officer quarters, laundry room, exercise room, watch room, and a patio. The new site for the station allowed for the use of many new stormwater management techniques such as a bio-retention pond and a rain garden with native plantings. The project involved the use of a lot of recycled content materials, certified wood products. A waste management program was used during construction.